Захранване след диета

Захранване след диета

Захранването след диета не е като захранване след гладуване. Диетата е хранителен режим, при който се яде, а не се гладува.

Все пак, ако не искате да си върнете обратно свалените с диетата килца, добре е да знаете как да се храните или как да се захраните.

Ако сте били на диета с нисък прием на въглехидрати, тогава при започване на техния прием ще върнете малко килограми – това е нормално. Примерно 1-3 кг е добре (пак зависи си от човека).

Въпросът е в това как да се храним, така че да не върнем обратно всички свалени килограми.

Основен принцип на НЕ напълняването е: яжте толкова колкото харчите. Или с други думи яжте толкова калории колкото изразходвате.

Не е необходимо да сте на диета, за да не напълнявате. След като вече сте отслабнали, можете да се храните нормално и няма да напълнявате.

Ако се тъпчете с храна, която е сладка, направена от тесто или пържена – ще напълнеете отново.

Идеята е да се храните здравословно 3-5 пъти на ден без да се тъпчете и да се опитате да прилагате наученото от диетата. Няма проблем 1 ден да прекалите с храната , но на следващия ден, направете разтоварващ ден – яжте салата и пийте чай (вода).

Опитайте да балансирате храненето си. Яжте здравословно през повечето време, от време на време „прекалявайте”, след това обаче направете разтоварващ ден.

От вас зависи да се радвате на храната без да напълнявате.

Хранете се здравословно!

Колкото по-проста храна ядете, толкова по-добре. Како е проста храна – храна, която не е многократно обработвана и сготвена по сложен и завъртян начин.

Ако обичате месо, не го гответе с някакъв сложен сос, като преди това сте го варили, пекли, пържили и накрая го поливате със соса. Представете си хората преди 200-300 години – как биха приготвили месото – най-вероятно варено или печено. Колкото по-просто по-добре.

Защо да си поливате салатата с майонезен сос – използвайте просто сол, зехтин и оцет.

Яжте вафли, торти и чипс – но от време на време. Най-добре изобщо да не се ядат такива неща, но трудно се живее без тях. Ако това не е основната ви храна, а просто от време на време – няма проблем.

С две думи – захранването след диета е да се яде като при диетата, но постепенно да се увеличава количеството, като се набляга на суровите и непреработени храни.