Слаби със зеле

Слаби със зеле
Безспорно зелето е зеленчук номер едно на есента и зимата. Източник е на всички необходими хранителни вещества - белтъчини, витамини, въглехидрати, фосфор, минерални соли, калций. Личебните и диетичните му свойства са отдавна известни.
Помага при заболявания на черния дроб, разстройства на нервната система и предпазва от рак. Бялото зеле е най-консумирано в България, но иначе съществуват над 100 вида - червено, брюкселско, китайско, савойско, броколи, карфиол и т.н. Всеки вид е с различни вкусови и полезни качества. Зелето е изключително богато на витамин С. Дори повече от портокала. Но трябва да се консумира на момента, защото след 3 часа 40% от витамин С се губи, а след едно денонощие съвсем се изпарява.

Зелето е храна на красотата.Киселото зеле е истинска витаминозна бомба, защото съдържа:
Никотинова киселина – прави косата блестяща и ноктите здрави.
В1 – помага при стрес и безсъние.
В2 – придава здрав вид на кожата, поддържа младостта на организма.В12 – помага да се наситят клетките с кислород и подпомага умствената работа. Задължителен витамин за спортуващите.
В3 – зарежда клетките с енергия.
В6 – помага на организма да усвои белтъчините. Не случайно киселото зеле върви като гарнитура на месото.
В12 – помага да се наситят клетките с кислород и подпомага умствената работа. Задължителен витамин за спортуващите.В3 – зарежда клетките с енергия.
К – укрепва стените на съдовете.
U – помага при лечението на гастрит.
А – полезен за зрението, предпазва от сърдечни заболявания.

Зелева диета
Зелето запълва стомаха и не чувстваме глад. Освен това помага в изгарянето на мазнините. Ястията в диетата не бива да се солят. Пият се поне по 2 литра вода дневно.
Закуска: кафе или чай без захар.
Обяд: нарязано зеле с една лъжичка зехтин или зелева супа. След два дни на обяд може да изядете и едно яйце.
Вечеря: по избор - 200 г риба, 200 г кисело мляко или 200 г постно месо.
Продължителността на диетата зависи от резултатите. Но я спазвайте поне три дни. Зеле може да ядете и между храненията в неограничено количество.
Супа от зеле и зеленчуци
Продукти: 150 г зеле, 2-3 картофа, цвекло, патладжан, домат, чушка, морков, корен магданоз, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. оцет, 1/2 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. растително масло, копър, сол
Начин на приготвяне: Цвеклото се нарязва на дребно и се задушава с част от мазнината, с доматеното пюре и оцета. Морковът, коренът магданоз и лукът също се нарязват и се запържват в масло. Картофите и патладжанът се режат на парченца, заливат се с гореща вода и се варят. Добавя се накълцаното зеле, задушените цвекло, магданоз и лук, нарязаните чушка и домат. Вари се 5-7 минути. В края на варенето се добавят разреденото с малко бульон брашно, захарта и солта. Супата се поръсва с копър.